ImatgeUn dia, remenant en una llibreria, em vaig topar amb un llibre que, tot i no ser a la secció d’ensenyament de llengües, em va semblar interessant per a aquest propòsit. Es tracta d’El petit llibre de les grans preguntes, de Gregory Stock, un biofísic estatunidenc. L’autor planteja al lector 217 preguntes i deixa un espai perquè cadascú hi anoti les seves respostes. No  són preguntes de cultura general o que pretenen posar a prova els coneixements dels lectors, sinó que en general l’obliguen a reflexionar, a plantejar-se qüestions morals o ètiques o a endinsar-se en els seus records o pensaments profunds. Perquè us en feu una idea, us reprodueixo algunes de les preguntes que fa:

  • Pregunta 80: T’estimes més morir plàcidament entre amics als cinquanta anys, o patint i sol als vuitanta? Suposa que la major part dels darrers trenta anys la passes bé.
  • Pregunta 79: Per  20.000 euros, passaries tres mesos sense rentar-te, raspallar-te les dents ni utilitzar desodorant? Suposa que no en poguessis explicar la raó a ningú,  que això no tingués cap efecte a llarg termini en la teva feina.
  • Pregunta 88: El teu millor amic, el teu pare i tu aneu de vacances junts a una selva remota. Els teus dos companys topen amb un niu d’escurçons verinosos, que els mosseguen unes quantes vegades. Saps que cap dels dos no sobreviurà sense una injecció immediata d’antídot, però només teniu una sola dosi i és a la teva butxaca. Què faries?
  • Pregunta 217: Si et garantissin respostes sinceres a tres preguntes qualssevol, a qui les faries i què preguntaries?
  • Pregunta 39: Amb quina mena de persones t’agrada passar l’estona? Què desperten en tu que els altres no despertin? Què pot esbrinar la gent de tu observant els teus amics?
  • Pregunta 112: Si la nit de Nadal anessis a sopar a casa d’un amic i trobessis una cuca morta a l’amanida, què faries?

A més, al final del llibre, hi ha un apèndix amb unes quantes preguntes més; corresponen a qüestions que poden ampliar l’interrogant marcat amb un asterisc en la primera part.

Vaig trobar que aquest tipus de preguntes podien ser bones per fer activitats a l’aula. Depenent de la situació, es poden treballar les hipòtesis, l’argumentació, la interrogació, la descripció, els temps de passat… No és cap activitat original ni diferent, però de vegades ens costa (o almenys a mi em passa) trobar temes per plantejar als estudiants. Vaig pensar a fer-ne una tria (ja que hi ha qüestions que tracten aspectes molt íntims i personals) i escriure’ls en uns paperets. En petits grups, agafarien un dels paperets d’una pila i parlarien sobre el tema. Quan els semblés que el tema està esgotat, podrien agafar un altre paperet. Després, podríem acabar fent una posada en comú per analitzar si hem usat correctament les estructures necessàries per resoldre cada situació o bé traslladar-ho a un text escrit.

Si treballeu amb nens, l’autor també en té una versió orientada als més petits: The kid’s book of questions, que crec que no ha estat traduïda aquí. En podeu consultar algun fragment en aquest enllaç:  The Kids’ Book of Questions

Una resposta »

  1. […] voleu seguir aquest fil, a Fent punxa al llapis trobareu la referència d’un llibre interessantíssim amb preguntes que també fan pensar, […]

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s