Si algú em pregunta com s’ha de fer una truita de patates, no dubtaré gaire a donar-li’n la recepta (eines, ingredients i seqüència de passos) i el neòfit serà molt probablement capaç de sortir-se’n amb èxit. Ara bé, si algú em demana que li expliqui com s’ha de fer una classe de llengua, la cosa ja es complica. I molt! En primer lloc, per la limitació dels meus coneixements, però sobretot perquè no hi ha una recepta única, amb una seqüència de passos que garanteixin l’èxit final. A l’hora d’ensenyar es duen a terme molts processos alhora que, sovint, es van modificant amb el context o segons com evoluciona la sessió.
Si ho hagués d’explicar a un professor que s’ha d’enfrontar a la seva primera classe, segurament li recomanaria que llegís Soy profesor/a. Aprender a enseñar, d’Encina Alonso, amb la col·laboració de Victoria Á. Castrillejos i Antonio Orta.
Aquesta professora i formadora de professors d’ELE ha intentat “ensenyar a ensenyar” en aquests dos volums, que es poden adquirir per separat. El primer tracta dels protagonistes en el procés d’aprenentatge (els estudiants, el professorat i el context d’aprenentatge) i de la preparació de les classes (la programació, la planificació i l’avaluació).
El segon es concentra en dos altres grans blocs: els components i les activitats de la llengua. Els components engloben la pronúncia, el lèxic, la gramàtica i la cultura i la competència sociolingüística. El segon, les quatre habilitats: la comprensió lectora, la comprensió oral, l’expressió oral i l’expressió escrita.
Tot i que pugui semblar una eina bàsica i per a inexperts, trobo que és interessant també per a docents amb certa experiència ja que, almenys en el meu cas, m’ha permès revisar algunes de les pràctiques que duc a terme a l’aula i descobrir noves activitats o possibilitats. A més, un dels encerts és que en cada capítol s’incentiva el lector a desenvolupar el seu portafoli docent a partir de l’elaboració d’alguna activitat o de la reflexió i de l’autoobservació de la feina a classe vinculada amb la temàtica del capítol en qüestió. D’altra banda, tot i que el llibre està pensat per a ensenyants de castellà, ofereix força enllaços i referències bibliogràfiques vàlides per al professorat de llengua en general.
Soy profesor/a. Aprender a enseñar ha estat publicat per Edelsa (Madrid, 2012). Podeu obtenir-ne més informació en la pàgina de Facebook.
Gràcies! Fa molt bona pinta.
Sí, la veritat és que jo estava més interessada en el segon volum, però en realitat el primer el vaig trobar més profitós.