Massa sovint tinc la sensació que els alumnes de català perceben aquesta llengua com un idioma vàlid dins les quatre parets de l’aula però poc útil en la seva vida quotidiana. Alguns canvien de llengua quan passen la porta o, fins i tot, quan fora de la classe s’adrecen al professor tot i tenir l’avantatge d’estar aprenent català en la societat on es parla. Òbviament, cadascú pot usar la llengua que vulgui però jo els plantejo per què aprenen una llengua que, en realitat, estan poc disposats a usar. I aleshores acostumen a sortir diversos arguments: que si al meu entorn ningú parla català, que si al carrer la gent se m’adreça en castellà, que si els catalans prefereixen que parlin castellà si encara no dominen prou la llengua, etc. Segur que tots coneixeu aquest argumentari.

En algunes ocasions he intentat reflexionar amb l’alumnat sobre tots aquests fenòmens, però ara crec que tenim un altre punt de partida: el documental Són bojos, aquests catalans!?. En aquesta filmació, l’Alina Moser, una alemanya que ha après català i no castellà, comprova quin és l’ús real del català en la vida diària: a l’escola, al cinema, en la justícia…

Són bojos, aquests catalans!? (tràiler) from Zeba Produccions on Vimeo.

“El català és una llengua parlada per uns 10 milions de persones. Això la fa la novena llengua més parlada de la Unió Europea i dins de les 100 llengües més parlades que hi ha al món. És una llengua mitjana, equiparable en nombre de parlants a llengües com el txec, el suec, el búlgar, i té més parlants que el danès, l’estonià, etc. Tot i aquests fets objectius, què passa amb el català que no passa amb aquestes altres llengües? Per què el català no es troba en una situació similar a les altres llengües comparables en nombre de parlants en països democràtics? Per què el seu ús no està normalitzat? Per què es donen com a normals comportaments que no ho són? Per què sovint s’abandona la llengua? Com són els usos reals del català? Quines dificultats hi trobem?”
Un documental de David Valls realitzat per Zeba Produccions amb el suport de Plataforma per la Llengua i Tallers per la Llengua i la col·laboració del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i del Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona (CUSC). Durada: 70 minuts. Idioma: català
Aquest documental ha estat finançat través d’una campanya de micromecenatge. Més informació a: http://www.verkami.com/projects/2133-son-bojos-aquests-catalans

Si ho preferiu, també podeu escoltar aquesta entrevista que han fet a El món a RAC1 a l’Alina Moser i al David Valls.

7 responses »

  1. laoshi ha dit:

    Moltes gràcies! Encara no l’he vist, tot i que ja sabia que existia… Fas alguna activitat abans o després de veure’l?

    • LaMirandolina ha dit:

      De moment, no he vist el vídeo ni n’he fet cap activitat. Simplement, ahir estava escoltant l’entrevista i vaig pensar que era un material interessant per treballar aquesta qüestió.

  2. Montse ha dit:

    Molt bona idea! Ja es pot veure?

    • LaMirandolina ha dit:

      Doncs la veritat és que no n’estic segura, Montse. Pel que he llegit i sentit, tenen el DVD a la venda i, si es vol veure, cal contactar amb els autors. Segons es diu a l’entrevista, us hi podeu posar en contacte amb sonbojos@gmail.com.

  3. s’escriu Alina Moser, amb erra final i sense dièresi 😉

    • LaMirandolina ha dit:

      Gràcies per fer-me notar l’errada, David. Ja ho he esmenat. No sé pas d’on vaig treure’n el nom… Ah ! I disculpes a l’Alina! 🙂

  4. Natàlia ha dit:

    Molt bona reflexió. Hauríem de veure el documental i pensar si és una bona idea treballar-lo a classe.

Deixa-hi un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s